Dossier Staatsgreep Turkije

Vlaamse Turken duiken onder

Na drie woelige nachten in het Limburgse Beringen proberen heel wat inwoners met Turkse roots te confrontatie uit de weg te gaan door thuis te blijven of even van de radar te verdwijnen. Afgelopen weekend kwam een gemeenschapscentrum waar aanhangers van Fethullah Gülen zich schuilhielden nog in het vizier van een woedende menigte.

Bahattin Koçak was erbij toen aanhangers van Erdogan in Beringen de straat op trokken en een weg baanden naar het centrum. “Het was een woelige avond en pas rond 4 uur ’s nachts keerde de rust weer”, vertelt hij ons aan telefoon. Om de gespannen sfeer te ontduiken is hij met zijn gezin even ondergedoken naar het buitenland. “Ik wil niet het rode lapje zijn voor de heethoofden”, zegt Koçak.

Er kwamen afgelopen weekend honderden betogers op straat met Turkse vlaggen die hun woede wouden uitten na de mislukte coup in Turkije. Er zijn heel wat aanhangers van Gülen in Beringen en die mijden nu het openbare leven. “Sommigen gaan zelfs buiten Beringen boodschappen doen om de confrontatie met aanhangers van Erdogan te ontwijken.”