Dossier Terreurdreiging

OCAD vroeg extra waakzaamheid in Gent

Het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, heeft gisteren extra waakzaamheid gevraagd voor het vuurwerk op de Gentse Feesten. Dat heeft VTM NIEUWS uit goede bron vernomen. Volgens burgemeester Daniël Termont (sp.a) gaat het om een terreuroefening en was er helemaal geen dreiging.

Het OCAD had een niet-concrete dreiging opgevangen voor "een Europees land waar een vuurwerk zou plaatsvinden". In Gent hadden ze gisteren het eerste grote vuurwerk na de aanslag in Nice. Daarom is de buurt extra beveiligd met gepantserde auto's en metalen hekken, om te vermijden dat iemand op de massa kon inrijden. Maar volgens burgemeester Termont greep de Gentse politie greep een dreiging tegen een vuurwerk in Nijmegen aan om een terreuroefening te doen tijdens het vuurwerk op de Gentse Feesten.

Terreuroefening
"Er was om 22 uur een internationaal bericht dat er een dreiging was tegen een vuurwerk in Nijmegen, Gent werd daarin nooit genoemd", verduidelijkt hij. "Met de korpschef hebben we besloten om een oefening, die we op papier hadden gemaakt, uit te voeren, alsof het om een echte dreiging tegen Gent zou gaan." Op 45 minuten tijd werden de nodige manschappen en materialen verzameld. Volgens burgemeester Termont bleek uit de evaluatie achteraf dat die oefening positief is verlopen. Het is wel zo dat onder meer de inzet van een politiehelikopter, net als de inzet van speciale kogelvrije voertuigen, al op voorhand gepland was.

"Volledige perimeter afgegrendeld"
Er zijn in Gent tweehonderd agenten ingezet waarvan een deel zwaarbewapend. Een helikopter en scherpschutters hielden alles vanuit de hoogte in de gaten. "We waren voorbereid op een groot aantal scenario's, na de gebeurtenissen in België en Frankrijk", zegt Patric Joos van de Gentse politie. "Bomauto's, inrijdende voertuigen, schietpartijen die eventueel zouden kunnen gebeuren. Alle personeel dat daarvoor voorzien was, is ingezet. De volledige perimeter was afgegrendeld."