Dossier Staatsgreep Turkije

Ook bij ons onrust door Turkse coup

De gebeurtenissen in Turkije zorgen voor onrust bij ons. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn er meldingen van vernielingen aan gebouwen, gelinkt aan de Gulenisten. Dat zijn de tegenstanders van Erdogan. In Beringen zijn honderden mensen voor de tweede nacht op rij op straat gekomen.

In Beringen bijvoorbeeld, kwamen zaterdagavond honderden mensen op straat. "Deze avond omstreeks 22..00 u, dus na het avondgebed aan de moskee in Beringen, zijn wij geconfronteerd geweest met een 400 à 500 mensen van Turkse origine die verzameld hadden aan de moskee en dan een optocht wilden maken naar een gebouw op de Koolmijnlaan waar Turkse mensen van een andere politieke strekking een lokaal hebben," vertelt politiecommissaris Geert Wouters.

"Wij waren daar aanwezig en hebben geprobeerd om dat in goede banen te leiden, en tot nu toe is dat gelukt. Bij aanvang van de optocht was de sfeer eerder grimmig. Er waren mensen bij die geblinddoekt waren, die stokken hadden, er waren ook vlaggen, vlaggen op voertuigen en er werd geclaxonneerd."

Vreedzame manifestatie in Maasmechelen
Zondagmiddag hielden naar schatting zeshonderd mensen van Turkse afkomst een grote manifestatie in Maasmechelen om te protesteren tegen het geweld in hun land van herkomst. "Wij zijn voor de democratie en kunnen de poging tot staatsgreep absoluut niet goedkeuren", zegt Arslan Yasar, ondervoorzitter van de Turkse Tevhid-moskee in Maasmechelen. In tegenstelling tot in Beringen, verliep de bijeenkomst vreedzaam en zonder incidenten.

"We zeggen ja tegen de democratie", aldus de liberale vakbondsman Hasan Düzgün, die de organisatie ondersteunt. "De uitslag van de verkiezingen moet gerespecteerd worden. Dat is de basis van vrede."

Ook de religieuze gezachtsdragers hebben die boodschap. "We kunnen niet goedkeuren wat er in Turkije is gebeurd", zegt Arslan Yasar van de Tevhid-moskee. "We staan allemaal achter ons land en kunnen niet aanvaarden dat de democratische regels met voeten worden getreden."

Bekijk ook: