Dossier Aanslag Nice

"Boos zijn mag en is heel normaal"

De aanslag in Nice wekt bij velen opnieuw veel verdriet op. En niet alleen dat, we zijn ook erg kwaad dat er opnieuw zoveel doden vielen. Vooral op de sociale media is dat goed te merken. Boos worden is een normale reactie, zeggen experten. Maar die woede mag wel niet uit de hand lopen, anders krijgen terroristen wat ze willen.

Op de sociale media tonen velen hun afschuw over de aanslagen. Niet alleen met de hashtag 'Pray for Nice', maar ook met hashtags zoals 'sick of this shit'. Al die aanslagen, we zijn het helemaal beu. Volgens psychologen dringt het nu pas door dat er altijd en overal een aanslag kan gebeuren. Het is dus niet verwonderlijk dat we ons zo machteloos en kwaad voelen.

Het zijn vooral de vele slachtoffers die op ons gemoed werken, en dat wordt alleen maar erger als er veel kinderen omkomen, zoals in Nice gebeurde. "Geen enkel slachtoffer verdient het om hierin getroffen te worden, maar wanneer er kinderen aan te pas komen, raakt het ons heel vaak toch nog meer, omdat kinderen zo kwetsbaar zijn, hier eigenlijk ook helemaal niks mee te maken hebben. En dit helemaal niet horen mee te maken", legt traumatherapeute Lies Scaut uit.