Minder feestneuzen door aanslag Nice

De openingsavond van de Gentse Feesten gisteren lokte 80.000 bezoekers, dat is een vijfde minder dan vorig jaar. Het waren vooral Gentenaars. De organisatoren vermoeden dat de gebeurtenissen in Nice daar mee te maken hebben.

De openingsavond, die met De Langste Fanfare bestaande uit 577 muzikanten op gang getrokken werd, verliep in een 'gezellige drukte'. "We kregen heel veel positieve reacties, het was het beste openingsevent in jaren, de sfeer zat er goed in", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters. "Vaststelling was dat het vooral Gentenaars waren die op de openingsavond aanwezig waren, het was 'een avond van ons', wat ook de bedoeling van de vrijdagavondopening is." De Lijn vervoerde tien procent meer reizigers.

Ook de politie, die onder meer controles uitvoert aan de rand van de feestenzone en bij het betreden van de zone, spreekt van een rustige avond. "De mensen die gecontroleerd werden aan de ingangen waren zeer meegaand, ze stelden zich zeer begripvol op", aldus politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "Er werden in de rugzakken of auto's ook geen speciale dingen gevonden." Vier personen werden bestuurlijk aangehouden, drie wegens dronkenschap en één wegens het verstoren van de openbare orde.

Verdachten in de struiken
De politie deed vrijdagnamiddag rond 16 uur een interventie in het Baudelopark. "We zagen op camerabeelden drie verdachte personen, waarvan er één in de struiken weggestoken zat", zegt poltitiewoordvoerder Gonzalez. "Eén iemand had een soort van legerhelm, de twee daarrond droegen geïmproviseerde vesten met daarop "pers". Het bleek te gaan om een Syriër en twee Irakezen, medewerkers van Batahlan die een filmpje aan het opnemen waren." Batahlan is de nieuwste productie van Cirq, het humoristisch collectief snijdt dit jaar het vluchtelingenthema aan.

"Bezoekers zijn waakzamer"
“Zowel de politie als de organisatoren zeggen echt het gevoel te hebben dat de bezoekers voor de Gentse Feesten toch wat waakzamer zijn. Wat hen vooral opvalt is dat er gisteravond vooral Gentenaren waren op alle pleinen, en veel minder mensen uit de rest van het land.” Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters. “Voor Gentenaren zijn die Feesten natuurlijk echt hoogdagen. Zij laten zich dat niet afnemen – maar de mensen uit de rest van het land hebben minder een band met de Gentse Feesten en denken blijkbaar toch wel twee keer na voor ze naar hier komen.”