Dossier Aanslag Nice

De Wever: "Onbegrijpelijk hoe dit kon gebeuren"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt het onbegrijpelijk hoe een vrachtwagen in Nice kon inrijden op het publiek terwijl er een verhoogde terreurdreiging geldt. "Als er vuurwerk is in Antwerpen, zetten we extra zware voertuigen in die de weg blokkeren en zo'n incidenten dus niet kunnen gebeuren", verklaart hij aan regionale televisiezender ATV. 

"Bij het vuurwerk van oudejaarsavond bijvoorbeeld, waar we een grote groep mensen bij elkaar hebben in Antwerpen, is het onmogelijk die groep met een vrachtwagen te bereiken", zegt De Wever. "Die route wordt afgezet met heel zware politievoertuigen. Nu gebruiken we daarvoor voertuigen van de federale politie, maar Antwerpen heeft er ook zelf besteld - die komen uit de Verenigde Staten - precies om dit soort dingen te kunnen vermijden."

De Antwerpse politie heeft onlangs nieuwe, extra zware voertuigen besteld die specifiek bedoeld zijn om blokkades uit te voeren op plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen bij evenementen. Nu worden ook al sporadisch soortgelijke voertuigen ingezet in Antwerpen, dat zijn exemplaren van de federale politie. 

"Onbegrijpelijk"
De Wever zegt in hetzelfde interview dat hij het "onbegrijpelijk" vindt dat bij verhoogde terreurdreiging een vrachtwagen met een hoge snelheid kan inrijden op een menigte bij een evenement zoals in Nice. Eerst en vooral omdat het al eerder is gebeurd dat een voertuig inrijdt op de menigte. "Het is in Frankrijk al gebeurd, in Dijon, het is in Israël al herhaaldelijk gebeurd. IS heeft ertoe opgeroepen en al-Qaeda ook, heeft ook al handleidingen op internet gezet, dus het is niet volledig onvoorspelbaar", legt hij uit. 

De Wever herhaalde ook dat hij als burgemeester "alleen maar alle maatregelen kan nemen die je kàn nemen". "Ik weet niet wat daar precies in Nice is fout gelopen, ik kan er geen uitspraken over doen. Dat een vrachtwagen met zo'n snelheid in zo'n menigte is kunnen rijden, ik vind het onbegrijpelijk", besluit hij.