Dossier Aanslag Nice

Wat nu met geplande feesten in ons land?

Frankrijk werd recht in de ziel getroffen met een aanslag in Nice, uitgerekend op hun nationale feestdag, 'le Quatorze Juillet'. Volgende week, op 21 juli, vieren wij onze nationale feestdag. Betekent de aanslag in Frankrijk dat wij hier al onze evenementen moeten aflassen?

21 juli
De evenementen naar aanleiding van de nationale feestdag zullen doorgaan, maar wel onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat heeft premier Charles Michel bevestigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

"We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3", verzekerde Michel. "Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen."

Volgens de eerste minister hielden de Belgische veiligheidsdiensten al langer rekening met de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. "Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario's", klonk het.

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, benadrukt dat er geen specifieke dreiging is gepland op de nationale feestdag op 21 juli. Het dreigingsniveau blijft voorlopig op 3, en daarvoor zullen gepaste maatregelen genomen worden. Met het oog op de festiviteiten rond de nationale feestdag zijn er, volgens het kabinet, al verschillende vergaderingen geweest. De veiligheidssituatie is geanalyseerd en de nodige versterkingen zijn toegekend.

Gentse Feesten
De Gentse Feesten starten vandaag en zullen meer dan een miljoen feestvierders naar Gent trekken. De Feesten blijven gewoon doorgaan maar er worden speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Die waren al gepland voor de aanslag in Nice.

De Gentse schepen van Feesten, Christophe Peeters, legt uit dat er gisteravond al speciale blokken werden aangebracht in het stadscentrum om te voorkomen dat grote voertuigen de feestzone kunnen inrijden. Het gaat om rood-witte blokken die gevuld zijn met water en die ook worden gebruikt bij wegenwerken. Er werd niet gekozen voor betonnen blokken, omdat de brandweer in geval van gevaar de blokken nu nog kan kapotmaken.

Festiviteiten in Brussel
De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil meer agenten en logistieke middelen om de vele zomerevenementen in de hoofdstad te beveiligen. Naast de festiviteiten rond 21 juli, de nationale feestdag, is er nog Brussel-Bad, de Zuiderkermis en het Brussels Summer Festival.

Na de aanslag in Nice heeft Mayeur vrijdag alvast een aantal vergaderingen gehouden om te zien hoe de veiligheid verhoogd kan worden. Mayeur heeft twee weken geleden al aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de vraag gesteld naar meer mensen en middelen. Een antwoord kreeg hij nog niet. "We hebben natuurlijk wel de militairen in de straat, maar we moeten versterking hebben bij de politie", zegt Mayeur.

Beleuvenissen
Leuven neemt naar aanleiding van de aanslag in Nice geen extra veiligheidsmaatregelen voor de 'Beleuvenissen' vanavond wanneer er enkele tienduizenden bezoekers verwacht worden voor gratis optredens op enkele pleinen in de binnenstad. "We zetten bij dergelijke evenementen sowieso extra manschappen in. Er is echter beslist om dat aantal vanavond niet te verhogen noch om andere bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen omdat er hierover geen nieuwe richtlijnen gekomen zijn van Binnenlandse zaken. Alles blijft dus zoals gepland was", zegt Stephanie Gille, woordvoerster van de Leuvense politie.

Ook burgemeester Louis Tobback, momenteel in verlof in het buitenland, stelt geen reden te zien om aan paniekvoetbal te gaan doen en toe te geven aan dit soort praktijken. "Ik zou trouwens niet eens weten wat ge kunt doen tegen een dergelijke zot - terrorist of niet - die op die manier te keer gaat met een camion", aldus Tobback.

Dour Festival
De politie is extra waakzaam op het festival van Dour na de gebeurtenissen in Nice. Volgens waarnemend burgemeester Vincent Loiseaux zijn tot dusver echter geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. De maatregelen waren al verscherpt. Zo werden ruim twintig metaaldetectoren gezet aan de toegangen tot het festivalterrein.

"De politieaanwezigheid werd in elke geval versterkt voor de editie 2016, die woensdag begonnen is", zei de burgemeester van Dour (in de provincie Henegouwen). "Wat in Nice gebeurd is, is verschrikkelijk en jammer genoeg niet te voorzien. (...) Het dreigingsniveau blijft momenteel op 3 en we hebben nog geen speciale richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken gekregen om eventuele bijkomende maatregelen te nemen."

Tomorrowland
Het populaire dancefestival Tomorrowland dat vanaf volgende week vrijdag 180.000 bezoekers verwacht in De Schorre in Boom, neemt voorlopig geen specifieke extra maatregelen naar aanleiding van de aanslag in Nice. Volgens de organisatie werd er de voorbije maanden al een veiligheidsplan opgesteld met extra maatregelen na de aanslagen in Brussel en Zaventem, in samenspraak met andere grote festivals.

"De voorbije maanden en weken is er intensief vergaderd met lokale en federale politie, met de lokale overheden, met Binnenlandse Zaken... Bestaande plannen werden bijgestuurd en extra maatregelen ingevoerd", geeft Tomorrowland aan. "De veiligheid van de festivalgangers, van artiesten en hun crew, van medewerkers en buurtbewoners is altijd de allerhoogste prioriteit."

Details over het veiligheidsplan geeft Tomorrowland niet prijs, behalve dat er verscherpte controles zullen plaatsvinden - zowel van bezoekers als medewerkers en artiesten. Aan de toegangen van het festival zullen er metaaldetectiepoorten staan en op het terrein zal zowel de politie als de eigen security bijkomende controles kunnen uitvoeren.

"We vragen aan onze bezoekers om zo weinig mogelijk bagage mee te brengen naar het terrein, zodat de controles zo vlot mogelijk kunnen gebeuren", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Verder moet iedereen ook op elk moment zowel zijn ticket of accreditatie als zijn identiteitskaart bij de hand hebben."