Dossier Aanslag Nice

"Extra maatregelen op 21/07"

Premier Charles Michel heeft zonet op een persconferentie aangekondigd dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen zullen worden op de nationale feestdag op 21 juli 2016. Veiligheidsdiensten moeten ook rekening houden met nieuwe 'modi operandi'. Dat werd beslist naar aanleiding van de aanslag in Nice van gisteravond.

Het dreigingsniveau blijft voorlopig wel op 3, al blijven de veiligheidsdiensten alert en wordt de situatie voortdurend opgevolgd. Een Belgische link met de aanslag in Nice lijkt er voorlopig niet.

"We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3", verzekerde Michel. "Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen."

Volgens de eerste minister hielden de Belgische veiligheidsdiensten al langer rekening met de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. "Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario's", klonk het. Niettemin zullen de veiligheidsdiensten overal in Europa rekening moeten houden met nieuwe modi operandi.

Belgische slachtoffers
"Ik wil ook toevoegen dat we voortdurend in contact geweest zijn de voorbije uren met de Franse autoriteiten, ook om meer informatie te krijgen over eventuele Belgische slachtoffers", zegt Charles Michel. "We zijn bezorgd want we weten dat de regio in het zuiden van Frankrijk er één is waar veel Belgen leven. Zeker nu het vakantie is, zijn er meer Belgen daar die mogelijk aanwezig waren op het moment van de aanval. We doen al het mogelijke om zoveel mogelijk informatie te geven aan de betrokken families."

Bekijk hier de volledige persconferentie