Papa worden in de Tour: blijven of niet?

Heuglijk nieuws in de marge van de Tour de France: Jan Bakelants kreeg gisteren tijdens de rit te horen dat hij papa is geworden van een dochtertje, Julia. De kleine Bakelants werd twee weken te vroeg geboren, waardoor de renner haar geboorte moest missen. Bakelants blijft de komende twee weken wel in Frankrijk voor de Tour. Maar is het voor de partner net niet belangrijk om aanwezig te zijn vlak na de geboorte? 

"Vader worden tijdens de Tour is niet makkelijk", reageerde Bakelants gisteren. "Maar ik wist dat het te gebeuren stond." Na overleg met zijn vriendin besliste hij om voorlopig toch te blijven. Maar de Tour de France en geboortes blijken geen goede match te zijn want Bakelants is zeker niet de enige wielrenner die de eerste levensdagen van zijn kind moest missen.

Ook Greg Van Avermaet (vorig jaar) en Fabian Cancellara (in 2012) werden papa tijdens de Tour, maar staakten daarentegen wel de Tour om bij vrouw en kind te zijn. 

Hechting 
“Het is zeker niet onoverkomelijk dat de partner tijdens de eerste weken na de geboorte afwezig is”, stelt Lies Versavel, coördinator van De Bakermat, expert in kraamzorg. “Het is natuurlijk belangrijk dat er een goede hechting met de baby ontstaat, maar in het begin is vooral de band met de moeder van belang. Bij ons zie je dat het gezin vooral op zichzelf gesteld is na de geboorte, maar in andere culturen komt de hulp vaak van andere familieleden dan de partner.”

“Wel moet de moeder voldoende ondersteuning krijgen na de bevalling. Dat geldt zowel op praktisch als op psychologisch vlak. Maar zolang ze goed omringd en geholpen wordt door familie, vrienden, de vroedvrouw of kraamzorg, is er geen probleem.”