Weinig steps in orde: tips bij de aankoop

Iedereen met kinderen kent ze wel: de step. Kinderen en jongeren halen er vaak stunts mee uit en halen zelfs een grote snelheid. Maar uit Europees onderzoek blijkt dat slechts negen procent van de kindersteps in orde is met de wetgeving en dus veilig is. Ook België controleerde elf steps, maar daarvan was maar één step helemaal veilig. Meer dan de helft van de gecontroleerde tweewielers mag zelfs niet meer verkocht worden. Maar waar moet je nu op letten bij de aankoop van een step?

Tips de aankoop van een step:

  • Koop geen steps die openingen bevatten tussen de bewegende delen. Bij het plooien van zo'n step, kunnen kinderen hun vingers makkelijker knellen.
  • Inspecteer of de stuurpen sterk genoeg is. Bij 35 procent van de gecontroleerde steps bleek dit niet het geval, waardoor de pen kan breken wanneer er veel kracht wordt opgezet. 
  • Kijk of de gebruiksinstructies en -waarschuwingen aanwezig zijn.

Tips bij het gebruik:

  • Hou rekening met de instructies over het maximumgewicht: gebruik een step die bestemd is voor de gewichtsklasse van het kind.
  • Let altijd bij het plooien of ontplooien van de step op dat er geen vingers gekneld raken.

Aangepast
"Als minister van Consumenten wil ik erop toezien dat speelgoed veilig is, en dat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen laten spelen", zegt minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V). De steps die niet conform de regels waren werden aangepast of niet langer verkocht. 

6 en 10 jaar
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste verwondingen bij steps veroorzaakt worden door valpartijen. Het gaat hoofdzakelijk om verwondingen aan vingers, pols, elleboog, arm en schouder. Dubbel zoveel jongens als meisjes raken gewond bij een ongeluk met een step en het gaat vooral over kinderen tussen 6 en 10 jaar.