We stonden nooit langer in file dan nu

Nog nooit hebben er zo veel structurele files gestaan als in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat blijkt uit de nieuwe filebarometer van Touring Mobilis.

Touring Mobilis houdt elke dag de filelengte in ons land bij. Van januari tot en met juni ging de teller tot 708 uur structurele files, het equivalent van bijna een maand. Een jaar eerder was dat 607 uur, vier jaar geleden nog maar 394 uur. "Die stijging van structurele files, die er dus elke dag staan, verontrust ons ten zeerste", zegt Danny Smagghe, de woordvoerder van Touring.

Naar de oorzaak hoeft hij niet ver te zoeken: het aantal verplaatsingen neemt toe, de files stijgen evenredig. "En dat terwijl onze infrastructuur nog quasi dezelfde is als veertig jaar geleden."

Hij stelt een aantal oplossingen voor: het scheiden van doorgaand en lokaal verkeer, digitaal verkeersmanagement door onder meer gebruik te maken van de borden boven de weg, spitsen weefstroken, en beloningen voor automobilisten om niet in de file te gaan staan.

Oplossing?
Verkeersexperts hebben allemaal verschillende meningen en mogelijke oplossingen voor ons fileprobleem. Mensen moeten dichter bij het werk wonen, er moeten meer rijstroken komen, het openbaar vervoer moet beter werken en er moeten minder bedrijfswagens zijn. Maar een kant-en-klare oplossing is er niet. 

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voorziet 350 miljoen euro voor investeringen in de wegen en hoopt er nog eens 100 miljoen bij toen. Al beseft hij dat dat nooit genoeg zal zijn. Volgend jaar komen er in elk geval spitsstroken bij, op de E314 tussen Wilsele en Aarschot en op de E313 tussen Lummen en Beringen.