13.000 extra plaatsen op Vlaamse scholen

De volgende 3 jaar komen er 13.146 extra plaatsen vrij in het basisonderwijs en secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) trekt daarvoor 150 miljoen euro uit.

De nieuwe plaatsen komen er in vijftien steden en gemeenten die door de bevolkingsgroei met het meeste plaatsgebrek kampen. Vooral in Antwerpen is er een inhaalbeweging, met 5.121 plaatsen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 1.970 plaatsen. Het grootste deel van de nieuwe plaatsen, meer dan 11.000, is gereserveerd voor het basisonderwijs. 

Met het nieuwe plan wil de minister de inhaalbeweging op vlak van scholenbouw verderzetten. Tussen 2010 en 2015 werd al zo’n 221 miljoen euro aan middelen verdeeld, goed voor bijna 25.000 plaatsen. Daarvan zijn er op dit moment minder dan de helft gerealiseerd. Minister Crevits wil dan ook streng toezien dat de nieuwe middelen snel voor nieuwe plaatsen zorgen. “Het is een belangrijke taak om erop toe te zien dat de toegekende euro’s effectief ook snel resulteren in extra plaatsen op het terrein, in de scholen zelf. Daarom maken we werk van een permanente monitoring van de toegekende middelen.”

gemeente