Record aangiften ondanks cyberaanval

Ondanks de cyberaanval van op Tax-on-web hebben gisteren maar liefst 110.000 Belgen online aangifte gedaan van hun belastingen. Dat is een absoluut record, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën aan VTM NIEUWS. Vandaag valt de deadline voor de belastingaangifte. Op dit moment staan er wel nog lange wachtrijen aan de Financiëntoren in Brussel van mensen die nog hulp wensen bij hun aangifte.

Wie zijn belastingaangifte op papier indiende, had tijd tot 30 juni om de bruine brief te laten toekomen in de scanningcentra. Via Tax-on-web is de deadline vandaag. Belastingplichtigen die hun aangifte door een boekhouder of fiscaal accountant laten invullen, hebben tijd tot 27 oktober voor de aangifte.

Absoluut record
De dag voor de deadline van de belastingen is traditioneel het drukst. Dat blijkt ook nu met 110.000 Belgen die gisteren online hun aangifte indienden. Volgens de overheidsdienst is dat een absoluut record, ondanks dat de website van Tax-on-web een tijd plat lag. Vorig jaar waren dat er de dag voor de deadline 91.000. 

“De FOD Financiën werd gisterenmorgen rond 10.15 uur getroffen door een cyberaanval. Het beveiligingsplatform dat naar aanleiding van de recente cyberaanval werd voorzien, trad in werking. Om 12.30 uur was de toestand zowel intern als extern volledig hersteld”, zo meldde de FOD. Er werd beslist om de uiterste indieningsdatum voor Tax-on-web te behouden op morgen.

Lange wachtrijen
Ondanks de deadline staan er vanmorgen toch nog lange wachtrijen aan de Financiëntoren in Brussel. De FOD biedt daar tot overmorgen hulp aan bij het invullen van de brief. Dat is de enige plek waar dit nog mogelijk is. Aangezien de vraag voor hulp in juni te groot was en de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden, werd het kantoor enkele dagen gesloten voor het publiek.

Toch is de deadline voor het indienen van papieren aangiftes sinds 30 juni verstreken. Iedereen die vandaag nog in de rij staat, is in principe te laat. Het is nog niet duidelijk of er sancties volgen. 

Sancties
Belastingplichtigen die de deadlines niet respecteren, lopen kans op administratieve boetes, gaande van 50 tot 1.250 euro, en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent op de niet-aangegeven inkomsten of een heffing van rechtswege. Vorig jaar werden 87.625 boetes opgelegd.