Auto crasht met 9 geblinddoekte scouts

Een 21-jarige scoutsleider uit Wuustwezel is gisterochtend in Bertem de controle over het stuur van de wagen verloren en tegen een elektriciteitspaal geknald. Op de achterbank zaten maar liefst negen geblinddoekte scoutsleden van 14 en 15 jaar die onderweg waren naar een dropping. Er vielen geen gewonden. De bestuurder was afgeleid omdat zijn gsm, die hij gebruikte als gps, van het dashboard viel.

Met vier inzittenden op de achterbank en vier in de koffer nam hij een onverantwoord risico. In de wagen was maar plaats voor vier passagiers: drie op de achterbank en één op de passagierszetel. De politie stelde dan ook een proces-verbaal op. "Maar de jongen reed niet te snel en had niet gedronken", klinkt het bij politiezone Dijleland in Het Laatste Nieuws.

Door het ongeval werd de rijbaan gedurende een hele tijd afgesloten. Distributienetbeheerder Eandis kwam ter plaatse om de elektriciteitspaal te vervangen.

Verzekering
Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen keurt het voorval ten stelligste af, maar laat weten dat er geen verdere stappen ondernomen worden. "Het kamp blijft doorgaan maar de groep wordt wel in het oog gehouden. We zullen hen evalueren om na te gaan of er eerdere incidenten zijn geweest”, zegt Van Reusel. “Dat kan tot een schorsing leiden, maar we willen zeker niet vooruitlopen op de feiten." Van Reusel laat ook nog weten dat elk lid verzekerd is, maar "vanaf het moment dat de wet overtreden wordt, rijdt de leider voor eigen rekening".

Wat mag wel en niet?
De bestuurder was afgeleid omdat zijn gsm, die hij als gps gebruikte, van het dashboard viel. Het doet opnieuw de discussie oplaaien over wat wel en niet mag achter het stuur. In de wet staat dat het verboden is om je gsm als bestuurder in de hand te houden. Het gebruik ervan is dus zeker verboden. Wie zijn gsm als gps gebruikt, moet alles instellen voor hij vertrekt.

Met eten, drinken en roken achter het stuur is de grens vager. "Zolang je jezelf en andere weggebruikers niet in het gevaar brengt en als je altijd je voertuig kan besturen zonder je aandacht van de weg te houden, dan kan je zo'n dingen doen", klinkt het bij de politie.