Ondanks premie amper elektrische auto's

De verkoop van elektrische wagens is in een half jaar tijd verzesvoudigd, door de premies die de Vlaamse overheid sinds dit jaar geeft. Toch gaat het om een relatief cijfer, want in vergelijking met de klassieke diesel- en benzinemodellen stelt de elektrische auto in België nog altijd niet veel voor.

Sinds begin dit jaar krijgt wie een elektrische auto koopt een aankooppremie van 2.500 tot 5.000 euro. In zes maanden tijd hebben 497 Vlamingen een 100 procent elektrische wagen gekocht. Ter vergelijking: in heel 2015 konden de autofabrikanten in ons land amper 75 exemplaren slijten.

De 'middenklasse', met een prijskaartje tussen 31.000 en 41.000 euro, kent het meeste succes. Daarna volgen de 'kleinere' exemplaren tot 31.000 euro. Slechts 4,4 procent van de Vlamingen gaat voor een luxe-exemplaar, duurder dan 61.000 euro, zoals de Tesla Model S., zo schrijft Het Laatste Nieuws

Relatief
De krant De Tijd stelt echter dat het aantal aanvragen voor de zero-emissiepremie sinds maart met moeite boven 50 per maand raakt. Amper 0,35 procent van de auto's die in België de eerste vijf maanden van dit jaar werden verkocht, heeft een puur elektrische motor. De premiepot van 5 miljoen euro die de Vlaamse regering voor 2016 vrijmaakte, nog niet voor de helft is opgesoupeerd.