Afgebrande Sint-Niklaaskerk weer open

De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle kan op zondag 17 juli voor de eerste keer bezocht worden sinds ze in 2013 door een brand bijna volledig in de as werd gelegd. Dat gebeurt in het kader van Westkapelle Kermis. 

In maart 2013 woedde er een hevige brand in de Sint-Niklaaskerk in het hartje van het polderdorp Westkapelle bij Knokke-Heist. De kerk werd bijna volledig vernield. Enkel de ruwbouw bleef nog relatief overeind. Het puin in de kerk is inmiddels helemaal opgeruimd, en het publiek kan komende zondag tussen 10 en 17 uur voor het eerst een kijkje nemen in de ruïne.

Onder de brokstukken werden nog een paar gesmolten restanten van het torenkruis, klokken en kandelaars aangetroffen en een paar liturgische gewaden die op wonderlijke wijze aan de vlammenzee zijn ontsnapt.

In het najaar begint de heropbouw. In augustus starten proefboringen in de muren en steunpijlers om te onderzoeken wat de impact van de brand is geweest op bakstenen en mortelvoegen. De bijna 26 meter hoge torenspits komt terug, maar dan wel in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen die van een afstand transparant lijken maar van dichtbij steeds ondoorzichtiger worden.

Op 22 november volgt er nog een infovergadering waarbij het eindontwep van architectenbureau Bressers zal worden voorgesteld. Er komt zowel een sacrale ruimte als polyvalente zaal. In 2019 zou degerenoveerde Sint-Niklaaskerk de deuren openen.

Bekijk ook: