Tax-on-web plat door cyberaanval

De website van Tax-on-web heeft vanmorgen een tijdlang platgelegen door een cyberaanval. Dat heeft de Overheidsdienst Financiën vanavond bekendgemaakt. Een behoorlijk slecht moment, want het is vandaag de voorlaatste dag om je belastingaangifte online in te dienen. Over wie achter de aanval zit, zegt Financiën niks, maar volgens de Franstalige radiozender Contact zou dat hackerscollectief Down-Sec zijn.

"De FOD Financiën is deze morgen, rond 10.15 uur getroffen door een cyberaanval. Het beveiligingsplatform dat naar aanleiding van de recente cyberaanval werd voorzien, trad in werking. Om 12.30 uur was de toestand zowel intern als extern volledig hersteld", zo meldt de federale overheidsdienst in de mededeling. Om 12.30 uur werkten alle systemen weer. De uiterste indieningsdatum voor Tax-on-web blijft behouden.

Wie zijn belastingaangifte op papier indiende, had tijd tot 30 juni om de bruine brief te laten toekomen in de scanningcentra. Via Tax-on-web is de deadline morgen. Belastingplichtigen die hun belastingaangifte door een boekhouder of fiscaal accountant laten invullen, hebben tijd tot 27 oktober voor de aangifte.

Belastingplichtigen die de deadlines niet respecteren, lopen kans op administratieve boetes, gaande van 50 tot 1.250 euro, en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent op de niet-aangegeven inkomsten of een heffing van rechtswege. Vorig jaar werden 87.625 boetes opgelegd.