1 jonge bestuurder op 5 gsm't achter stuur

Een op de vijf jonge bestuurders gebruikt zijn smartphone tijdens elke autorit. Dat blijkt uit een enquête van het Belgische Instituut van Verkeersveiligheid (BIVV). De jongeren gebruiken tijdens het rijden vooral Facebook, Whatsapp en Snapchat.

Meer dan een op de vijf van de ondervraagde bestuurders die jonger zijn dan 34 jaar gebruikt de smartphone minstens één keer per rit. Zes procent van de jongeren gebruikt hem zelfs systematisch, meer dan drie keer per traject. Bij bestuurders ouder dan 35 jaar gebruikt twintig procent van de ondervraagden de gsm tijdens het rijden, bij 55-plussers is dat acht procent.

Sms of mail
Twee derde van de ondervraagden gebruikt de smartphone om een sms of mail te lezen (66 procent) of om er een te versturen (64 procent). De jongeren sturen vaker een sms of mail (69 procent) dan de categorie 34-55 jaar (63 procent) en de 55-plussers (42 procent). Dat is gevaarlijk gedrag, zegt het BIVV, zeker als je weet dat je 23 keer meer kans maakt op een ongeval als je een sms verzendt achter het stuur.

Populaire apps
Facebook (21 procent) en Whatsapp (19 procent) zijn veruit de populairste apps achter het stuur bij jongeren. Ook Instagram (9 procent) en Snapchat (8 procent) worden vaak gebruikt achter het stuur.

Het BIVV en Telenet slaan nu de handen in elkaar met de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Smart Phones, Smart Drivers’, die jongeren moet waarschuwen voor de gevaren van het smartphonegebruik achter het stuur.