Terreur: Ook kinderen en vrouwen verdacht

De kans dat ook vrouwen en kinderen aanslagen zullen plegen in Westerse landen neemt toe. Dat zeggen de Nederlandse inlichtingendiensten. In ons land houden ze al een tijdje rekening met een dergelijk scenario. Dat bevestigt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), aan VTM NIEUWS. 

Het NCTV, de Nederlandse tegenhanger van het OCAD, waarschuwt dat inlichtingendiensten moeten opletten voor een nieuw type zelfmoordterrorist. Tot nu toe werden aanslagen alleen gepleegd door mannen. Maar naarmate IS steeds meer onder druk komt te staan, bestaat de mogelijkheid dat ook vrouwen en kinderen worden ingezet voor terreurdaden.

Ook in ons land houden ze al een tijdje rekening met dergelijk scenario. Daarom wordt al langer bijgehouden hoeveel vrouwen of kinderen naar Syrië of Irak vertrekken. “Wij volgen dit alles van zeer nabij op, want we merken dat er ook heel wat vrouwen en kinderen naar Syrië trekken", aldus Van Raemdonck. "Het is niet zo dat dit enkel een mannenkwestie is."

Criminaliteit en extremisme
Daarnaast waarschuwt het NCTV ook nog voor de relatie tussen jihadisten en criminele bendes. Syriëstrijders zouden aankloppen bij vroegere vrienden met wie ze bijvoorbeeld samen in de gevangenis hebben gezeten. Daardoor is er mogelijk een vertrouwensband ontstaan. Ook die bezorgdheid delen ze in ons land. “We hebben al verschillende keren kunnen vaststellen dat er een link is tussen criminele bendes en jihadistische netwerken”, zegt Van Raemdonck.

De band tussen criminaliteit en extremisme is een van de uitgangspunten van het Kanaalplan, het plan van minister Jambon om de strijd tegen terreur op te voeren in zeven Brusselse gemeenten langs de kanaalzone, plus het Vlaams-Brabantse Vilvoorde. “Een van de pijlers in dat plan is de illegale economie aan banden te leggen", aldus Van Raemdonck. "Terreur bestrijdt je niet alleen door te jagen op extremisten, maar door ook te kijken naar de criminele netwerken eromheen. Het Kanaalplan wordt trouwens binnen een paar weken geëvalueerd om te kijken of het al vruchten heeft afgeworpen."