Elke dag 60 klachten over stalking

De politie heeft in 2015 zo’n 21.700 pv's verwerkt voor stalking via sms, mail of brief. Dat zijn 60 klachten per dag. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg op basis van gegevens van de federale politie.

In 90 procent van de gevallen worden de slachtoffers lastig gevallen door een ex-partner of collega. In slechts 10 procent kennen slachtoffer en dader elkaar niet. "Vaak is het doelwit dan een publiek figuur met enige macht die op een ziekelijke manier wordt geadoreerd", zegt experte Anne Groenen van UC Leuven-Limburg.

Stalking is mannenzaak
De experte noemt het aantal pv's "echt veel". "En dit zijn alleen nog maar de gevallen die bij de politie bekend zijn. Niet iedereen doet aangifte, in werkelijkheid ligt het aantal nog veel hoger."  

Stalken is een mannenzaak: in acht op de tien dossiers zijn het mannen die een vrouw stalken. "Er is één uitzondering op de regel: de fantast", zegt Groenen. "Stalkers die een relatie compleet verzinnen. Net in die categorie vind je meer vrouwen dan mannen." Dat type kiest vaak een wildvreemde persoon uit.

Klacht indienen noodzakelijk
Een kwart van de stalkers gaat over tot fysiek geweld. Reden voor Wouter Bruyns, woordvoerder van de lokale politie Antwerpen, om op te roepen op tijd aangifte te doen. "Als je geen klacht indient bij de politie, kunnen we weinig doen."