Mentale screening voor alle douaniers

Alle douaniers die in ons land een wapen dragen, zullen op lange termijn een mentale screening moeten doorstaan. "Onder meer om te kijken of ze wel koelbloedig genoeg zijn om een wapen te dragen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De beslissing is een gevolg van een incident op de luchthaven van Zaventem in mei, toen een van de douaniers een collega met zijn dienstwapen bedreigde. Daarop nam de directie de pistolen af van alle 33 bewapende douaniers.

Uit een intern onderzoek blijkt nu dat er problemen zijn op verschillende domeinen en met verschillende personen in Zaventem. Drie personen werden verplaatst naar andere afdelingen van de douane en mogen enkel nog administratieve taken verrichten. De anderen krijgen ten vroegste in september hun wapen terug én moeten eerst slagen voor de mentale screening. Wie daarvoor faalt, moet naar een andere dienst.  

Niet enkel op Zaventem
Het incident op Zaventem zal zich op langere termijn ook laten voelen tot ver buiten de luchthaven. Volgens de FOD Financiën komen er namelijk screenings voor alle bewapende douaniers in België, ook voor zij die niet op de luchthaven werken.