Koten niet duurder door overaanbod

De prijzen van de studentenkoten zijn eindelijk aan het stabiliseren. Dat komt omdat in steden zoals Leuven en Antwerpen de voorbije jaren veel koten zijn bijgekomen. Daardoor is er nu een overaanbod en dat drukt de prijzen. Voor een kot betaal je nu gemiddeld zo’n 305 euro per maand.

In Leuven verwacht men een stabilisering van de gemiddelde huurprijzen op een markt van studentenkamers waar er opnieuw een overschot is. Dat zegt Ludo Cloonen, diensthoofd van de Dienst Studentenhuisvesting van de KU Leuven, op basis van voorlopige cijfers. "Vorig academiejaar stonden er op het einde van het verhuurseizoen in het Leuvense nog 1.100 tot 1.200 koten te huur, wat meer is dan de 1,5 procent leegstaande kamers nodig voor een gezonde kamermarkt. Momenteel zijn er ongeveer evenveel kamers verhuurd dan vorig jaar. Ik verwacht dan ook dat het eindresultaat hetzelfde zal zijn als vorig jaar en het uiteindelijke kameroverschot wellicht nog iets groter dan vorig jaar", aldus Cloonen, die dan ook een stabilisering van de prijzen verwacht.

Ook in Antwerpen bewegen de prijzen amper. Er is een overaanbod. "De prijzen zijn de laatste jaren stabiel en stijgen amper, ondanks dat er zwaar wordt ingezet op kwaliteit. De kosten worden blijkbaar niet doorgerekend", zegt Gert Nielandt, directeur van studenteninformatiepunt Gate15. "Dit academiejaar kost een kot gemiddeld 335 euro, een studio 410 en een appartement 525 euro, een lichte stijging van 10 tot 15 euro op een jaar. Er zijn in Antwerpen zo'n 9.000 tot 10.000 koten."

In Gent en Brussel zijn de prijzen licht stijgend, ook al komen er in die steden steeds meer koten bij. In Hasselt ten slotte gaat de prijs met zo’n vijf euro per maand de hoogte in.