Geen kids-ID? Niet op het vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen roepen gezinnen op om hun kids-ID's niet te vergeten, de identiteitskaarten voor kinderen jonger dan twaalf. Voor kinderen zijn luchtvaartmaatschappijen strenger dan voor volwassenen. Wie geen kids-ID heeft, kan niet vertrekken. Jetairfly moet zo elke dag twee gezinnen weigeren. De reisdocumenten moeten vaak ook enkele maanden na de reisdatum geldig zijn.

Voor volwassenen die binnen Europa reizen en een identiteitskaart vergeten, zoeken veel luchtvaartmaatschappijen nog een oplossing. Een rijbewijs of sis-kaart kan voldoende zijn, maar voor kinderen zijn luchtvaartmaatschappijen extra streng. Jetairfly moet elke dag twee gezinnen weigeren omdat de documenten niet in orde zijn.

“Binnen de Schengenzone kan je nog vrij reizen, maar veel luchtvaartmaatschappijen vragen toch een identiteitscontrole, zeker bij kinderen”, zegt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport. “De kids-ID is de enige mogelijkheid om te bewijzen wie je bent. En er is strenge controle, omwille van mogelijk gevaar voor kinderhandel.”