Op reis? Laat het weten aan overheid

Al meer dan 81.000 Belgen hebben zich geregistreerd op TravellersOnline, de reiswebsite van Buitenlandse Zaken. Op die manier kunnen ze precies opvolgen welke Belgen waar op vakantie zijn. Dat kan handig zijn wanneer je hulp nodig hebt of als er iets gebeurt in het land waar je verblijft.

Op de website kunnen Belgen hun reis- en persoonsgegevens en de gegevens van een contactpersoon in België invullen. Breekt in het bestemmingsland een crisis uit - door bijvoorbeeld een natuurramp, een aanslag of een ongeval - dan kan Buitenlandse Zaken sneller contact opnemen met de reizigers en met hun familie in België om ze beter te helpen.

Twee weken na de terugkeer uit vakantie worden alle gegevens automatisch gewist, zodat de privacy van de reizigers gerespecteerd blijft.

81.000 registraties
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is tevreden dat al meer dan 81.000 Belgen zich hebben inschreven sinds de lancering van de website op 6 juli 2015. Hij raadt alle landgenoten aan om zich telkens als ze op reis gaan op de site te registreren.

De landen waarvoor Belgische reizigers zich vooral registreren zijn Turkije (14.521), Egypte, Marokko, de Verenigde Staten en Thailand. Frankrijk staat als eerste land van de Europese Unie op de zevende plaats, gevolgd door Spanje op de elfde plaats. Dat komt voor een deel omdat TravellersOnline pas sinds december 2015 kan worden gebruikt voor reizen in de EU.