Tihange 2 voor vierde keer ongepland stil

De nucleaire reactor Tihange 2 is donderdagavond ongepland stilgelegd voor "een onderhoudsoperatie" aan de stoomturbine in het niet-nucleaire deel van de centrale. Dat staat op de website van uitbater Engie, en wordt bevestigd door de woordvoerder van de centrale. Deze ochtend kort na 10.00 uur kon de reactor herstarten.

Woordvoerder Serge Dauby benadrukt dat het om een banaal incident gaat, meer bepaald een lek op het niveau van het hydraulisch circuit van de stoomturbine. "Men moet goed beseffen dat we hier spreken over een industriële site die 320.000 onderdelen telt en dat een interventie als deze een non-event is."

Vorige week zaterdag werd dezelfde reactor nog herstart na een onderhoud van twee dagen, maar die interventie staat op de website van Engie niet als "ongepland" gecatalogeerd. Tihange 2 kreeg dit jaar al vier keer met "ongeplande onbeschikbaarheid" te maken. Ook Doel 1 (drie keer), Doel 2 (één keer), Doel 3 (twee keer) en Doel 4 (drie keer) kregen al met zo'n ongeplande onbeschikbaarheid te maken, zo blijkt nog uit de informatie van Engie. 

Tihange 1 ligt dan weer sinds eind april stil voor nazicht in het kader van de verlenging van de levensduur van de kerncentrales.