“Treinspoor is geen speelplaats”

Jeugdbewegingen vragen hun leden om deze vakantie extra voorzichtig te zijn in de buurt van spoorwegen. Hun oproep komt na het dodelijk ongeval van gisteren in Ciney. Twee monitoren van 17 en 19 werden er gegrepen door een trein toen ze op de sporen liepen. Ze waren op slag dood.

“Blijkbaar zoeken mensen graag hun grenzen op. Dat is zeer jammer, want pijnlijke ongevallen zoals deze zijn daar te vaak het gevolg van”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Er zijn momenteel ruim 250.000 kinderen en jongeren met een jeugdbeweging op kamp. Wij willen alle leiding en leden absoluut aanmanen om op geen enkele manier op sporen te lopen, daar waar dat niet voorzien is. Die oproep willen wij met klem onderschrijven.

Ondergrondse tunnel
Vlakbij het station waar het ongeval gebeurde ligt trouwens een ondergrondse doorgang. Spoornetbeheerder Infrabel heeft die daar bijna drie jaar geleden aangelegd. Infrabel voert al langer werken uit aan de lijn om de maximumsnelheid op te kunnen trekken van 130 naar 160 kilometer per uur.

Op weg naar lokaal
Het Naamse parket verduidelijkt nogmaals dat op het moment van het ongeval de jongeren reeds opgepikt waren door hun ouders. Geen enkel kind heeft het ongeval gezien. De begeleiders waren op dat moment terug aan het keren naar het lokaal om hun spullen op te pikken na een verblijf van een week. De overige begeleiders gingen via de ondergrondse passage, maar de twee slachtoffers gingen over de sporen.