Boer die mestspoor achterliet: "Het spijt mij"

De chauffeur die woensdagavond een spoor van mest achterliet in Glabbeek biedt aan de bewoners zijn excuses aan. “Het spijt mij erg, maar ik begrijp dat ze daar natuurlijk niet mee geholpen zijn.” Volgens de bestuurder treft hem echter geen schuld. “Door het warme weer is er wellicht te veel druk ontstaan en is het ventiel kapot gevlogen." Met alle gevolgen van dien.

“Het spijt mij erg, maar ik begrijp dat ze daar natuurlijk niet mee geholpen zijn”, reageert Jan Vanhove, bestuurder van de mestkar. “En nu is het mooi weer, eigenlijk was het beter geweest dat het nu regende. Want ik snap dat, die mensen zitten nu in de stank. Dat gaat wel een paar dagen duren, maar ik kan er niets aan doen.”

"Strontellende"
Op foto's die buurtbewoners woensdagavond en donderdag maakten, is te zien hoe de mest een paar meter hoog op de gevels van de huizen hangt. “Waterellende, daar ben je op voorbereid, maar strontellende is nieuw voor mij”, reageerde burgemeester Peter Reekmans donderdag aan VTM NIEUWS.

"Over een afstand van 5 à 6 kilometer is alles langs de kant van de weg besmeurd: huizen en tuinen, maar ook bijvoorbeeld de begraafplaats van het dorpje Zuurbemde", aldus de burgemeester. “Dit is onverantwoord en roekeloos. Aan de schoonmaak zal een serieus prijskaartje vasthangen.”

"Stop eraf gevlogen"
Maar volgens Jan Vanhove treft hem geen schuld. “Ik was met een lege kar aan het rijden en door het warme weer is er wellicht te veel druk op de onderdrukketel gekomen. Dan is het ventiel kapot gevlogen en er zal nog een deel vloeistof van dat welriekend geurtje in gezeten hebben. De stop is eraf gevlogen en daarom is het zo hoog gespoten van de druk. Dat is volledig buiten het zicht van mijn spiegel gebeurd. Ik heb er niets van gezien, want anders was ik gestopt.”

Voor de kosten zal de bestuurder niet zelf moeten opdraaien, want die neemt de verzekering op zich.

Bekijk ook: