Weyts gaat strijd aan met bellende truckers

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de strijd aanbinden met vrachtwagenchauffeurs die bellen achter het stuur. Weyts wil het gsm-signaal blokkeren in de cabine, dat schrijven de kranten van Roularta.

De minister laat onderzoeken wat wettelijk kan en welke technologie het meest efficiënt is. Bellen, surfen en sms'en mogen enkel nog mogelijk zijn wanneer een vrachtwagen stilstaat, klinkt het. Maar 'jammers' mogen op dit moment niet. Dat zijn toestellen die gsm-signalen verstoren en blokkeren.

Een alternatief zou zijn om op basis van het gps-signaal te traceren of de vrachtwagen rijdt of stilstaat en dat systeem aan de werking van de mobiele telefoon koppelen. "Nu zie je dat chauffeurs soms films kijken in hun cabine. Of ze lezen volledige mails achter het stuur, of ze bellen niet handenvrij. Dat kan écht niet", zegt Weyts.

Op termijn wil de mobiliteitsminister bekijken of de technologie ook mogelijk is voor personenauto's. Maar een gsm-verbod in de wagen komt er niet, luidt het.