BBQ bovengehaald? Zo hou je het veilig

Er staat een zonnig, warm weekend voor de deur. En dat betekent: barbecueën! Maar vooraleer je de worsten op de grill legt, lees je best deze tips. Want je mag dan nog zo'n ervaren barbecueër zijn: als je niet op de veiligheid let, loop je het risico dat niet alleen je vlees verbrandt.

  • Stap 1: de barbecue aansteken. Daarvoor gebruikt je best aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Wat je zeker niet mag gebruiken, is bezine, methanol, petroleum of spiritus. Dat is immers vragen om een steekvlam, met brandwonden in het aangezicht tot gevolg
  • Heb je een houtskoolbarbecue? Hou dan steeds een emmer water of brandblusser in de aanslag.
  • Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant om de barbecue voor te bereiden. Ongeveer een uur is ideaal.
  • Frustraties alom als de barbecue niet aan wil. Maar wat je ook doet: blaas niet in het vuur. Kies dan eerder voor een blaasbalg of waaier.
  • Is de schaduw verplaatst en sta je nu in volle zon te barbecueën? Blijf dan staan. Een warme barbecue verplaatsen is geen goed idee!
  • Barbecueën in de wind is ook geen strak plan, zeker niet als er in de buurt een tentje staat dat in brand kan vliegen. Scherm eventueel de barbecue af met een windscherm.
  • Lekkere kippenbrochetten gezien in de diepvries? Zorg er dan voor dat ze eerst voldoende ontdooid zijn voordat je ze op het rooster gooit.
  • Kinderen in huis? Bedenk dan op voorhand al hoe je hen kan entertainen tijdens het barbecueën. Want rennen en spelen in de tuin is niet aan te raden wanneer de tuin klein is en je het risico niet wil lopen dat je kind zich verbrandt.
  • Toch verbrand? Denk: eest water, de rest komt later. Laat de brandwonde minstens 20 minuten afkoelen met lauw zachtstromend water. Heb je geen kraan in de buurt, gebruik dan natte handdoeken of - als er echt niets anders beschikbaar is - slootwater.
  • Is er echt géén water in de buurt? Begin dan niet te panikeren maar te... rollen. Door over de grond te rollen, haal je de zuurstof weg en doven de vlammen vanzelf. Begin zeker niet te lopen, want dan wakkert het vuur alleen maar verder aan.
  • Klaar met barbecueën? Dek de brandende barbecue dan af met zand.
  • En dan is er nog de... opkuis. Het rooster proper maken kan je doen door het onder te dompelen in warm water, met een scheutje Javel erbij. Dit tast het rooster niet aan maar alles weekt er wel vlot af. 

 

Bron: Oscare vzw