Op naar de zon: erg druk op wegen

Veel Vlamingen lijken de zon vandaag al op te zoeken, want sinds vanmiddag staat er al rond de 100 kilometer file op de Vlaamse wegen. "Het is een zeer drukke dag en die drukte zal alleen nog maar toenemen naar de avond toe", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Ook het weekend belooft erg druk te worden op de Belgische en Europese wegen.

"De normale vrijdagdrukte gecombineerd met de vakantie-uittocht zorgt voor een uitzonderlijke file op de Vlaamse wegen", vertelt Bruyninckx. Dat is ook heel duidelijk te zien op de grafiek van het Verkeerscentrum die de huidige situatie met een gemiddelde werkdag vergelijkt. "Vanmorgen was het relatief rustig op de wegen, maar naarmate de dag vordert, wordt het steeds drukker." 

Druk weekend
Ook dit weekend wordt het zeer druk op de Belgische en Europese snelwegen. De oorzaak hiervan ligt bij de start van het bouwverlof in eigen land in combinatie met op vakantie vertrekkende Nederlanders, Duitsers en Fransen. Maar ook het einde van de ramadan heeft ermee te maken. Dat laten mobiliteitsorganisaties Touring en VAB weten.

Wie dit weekend al op vakantie wil vertrekken met de wagen doet dit best vrijdag na 21 uur en zaterdag vanaf 9 uur. Zondag verwachten beide organisaties geen noemenswaardige problemen. Bovendien belooft het komend weekend voor het eerst sinds lang echt te zomeren met druk verkeer richting de Belgische kust tot gevolg. Automobilisten vertrekken ook dan best pas vrijdagavond of zaterdag tussen 7 en 9 uur naar de kust.

Europa
Ook de tocht naar het Zuiden belooft moeizaam te verlopen. Zaterdag wordt een zeer zware filedag in heel Frankrijk met als zwaarste knooppunten de omgeving rond Parijs en Lyon. Automobilisten die via Duitsland naar hun vakantiebestemming rijden, moeten ook daar rekening houden met verstoord verkeer, voornamelijk rond München en aan de grensovergangen met Oostenrijk.

In Oostenrijk verwachten de mobiliteitsorganisaties file aan de Brenner- en de Tauerntunnel. Wie via Zwitserland naar Italië wil, houdt het best rekening met wachttijden aan de Gotthardtunnel.