Zo ‘groen’ ziet Vlaanderen er in 2020 uit

De komende vier jaar moet Vlaanderen de grootste investering ooit doen in hernieuwbare energie. Nog net voor het zomerreces heeft de Vlaamse regering een energieplan uitgewerkt en vanochtend goedgekeurd. Het aandeel groene stroom moet verdubbelen. Dat kan met zonnepanelen, maar er zullen ook 280 windmolens bijkomen. Dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal windmolens.

VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester stelde drie vragen over de nieuwe investering in hernieuwbare energie aan minister van Energie Bart Tommelein.

1. Wie gaat dat allemaal betalen?

2. Er is toch veel protest tegen windmolens?

3. Waar komen die nieuwe windturbines?

Tommelein tendert erop los
Als VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester aan minister Tommelein vraagt wie de focus op hernieuwbare energie zal betalen, gebruikt Tommelein een eigenaardig woord: 'tenderen'. "Voor een aantal zaken gaan we ook tenderen zodanig dat de goedkoopste manier van plaatsen het wint", zegt de minister. Demeulemeester antwoordt daarop: "Tenderen, da's een nieuw woordje."

Maar wat betekent het eigenlijk? Net zoveel als 'aanbesteding'. Tommelein bedoelt dat de overheid een procedure zal opstarten voor een bepaalde job die uitgevoerd moet worden. Iedereen die denkt in aanmerking te komen kan zich daarvoor inschrijven. Zij geven onder andere hun prijs op en ervaring. Op die manier kan de overheid heel gemakkelijk zien wie een mogelijk geschikte kandidaat is.