Dossier Aanslagen Brussel

Herkennen we straks terroristen aan gif in hun bloed?

Belgische speurders denken dat ze een nieuwe, objectieve methode gevonden hebben om terroristen te identificeren. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Het volstaat om een bloedstaal te nemen van een terreurverdachte om te zien of hij in contact gekomen is met TATP, een stof die gebruikt wordt om bommen te maken.

TATP is gevonden in het bloed van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Het is een gevaarlijke en giftige stof. Politiemensen en hulpverleners die ermee in contact gekomen zijn, zijn nu zelfs ongerust dat ook zij de giftige stof hebben binnengekregen.

Wat is TATP?
TATP (Tri Aceton Triperoxide) is een mengsel van aceton, waterstofperoxide en een zuur, bijna allemaal stoffen die je in elke drogist kan vinden. Aceton wordt gebruikt om nagellak te verwijderen en met waterstofperoxide kan je je haar laten bleken. In combinatie een zuur en in de vorm van kristallen is het een dodelijk en explosief mengsel.

De terroristen van op de luchthaven in Zaventem en op de metro in Maalbeek hadden TATP-bommen bij zich. Nu blijkt dat er hoge concentraties TATP in hun bloed is aangetroffen. Dat kan door contact via de huid of via inademing. Speurders kunnen mogelijk dus op die manier in de toekomst nieuwe terroristen ontmaskeren.

Terreuronderzoek
"Het spreekt voor zich dat dit een belangrijke stap is in onderzoeken naar terreur", zegt terreurexpert Faroek Özgünes. "Als men een terreurverdachte oppakt, kan men via een bloedanalyse achterhalen of de verdachte in aanraking gekomen is met de stof. Was hij aanwezig of is het zelf de bommenmaker?"

Agenten ongerust
Maar er is ook ongerustheid bij politiemensen en hulpverleners, want zij denken dat ze ook in contact kwamen met de giftige stof. Agenten hebben tijdens de huiszoekingen bijvoorbeeld uren doorgebracht in het huis waar de bommen gemaakt werden. “Een dosis TATP kan vrije radicalen veroorzaken in het lichaam. Dat zijn stoffen die ernstige gezondheidsschade veroorzaken”, zegt professor Toxicologie Willy Lambert. 

De politiemensen vragen nu duidelijkheid en eisen aangepaste beschermkledij bij toekomstige interventies.

Geen gevaar voor passagiers
Voor passagiers die op het moment van de aanslagen ter plaatse waren, is er geen gevaar. “Volksgezondheid heeft ons verzekerd dat passagiers die op het moment van de aanslagen op Zaventem of in de metro van Maalbeek waren, geen vrees moeten hebben dat ze mogelijk de stof ingeademd hebben”, zegt Özgünes. “Van zodra er een ontploffing is, verdwijnt de stof TATP. Het is dus niet nodig om een screening te ondergaan.”