"Nalu & co verhogen concentratie niet"

Producenten van energiedrankjes met cafeïne mogen niet beweren dat de consumptie van zo’n drankjes de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Dat vindt het Europees Parlement. Het halfrond vreest dat dergelijke boodschappen de suikerconsumptie onder jongeren de hoogte injaagt.

Met de resolutie reageren de Europarlementsleden op de plannen van de Europese Commissie om een lijst vast te leggen met gezondheidsclaims die op verpakkingen mogen staan. Ze stellen vast dat de Commissie zelf vindt dat claims die stellen dat cafeïne de consument alerter maakt, niet gebruikt zouden mogen worden voor voeding of drank die zich richt op kinderen en adolescenten. En dat zijn nu net de grootste groep verbruikers van energiedrankjes, zo stelt het Europees Parlement.

Beperking commercialisering
Statistieken wijzen uit dat 68 procent van de adolescenten en 18 procent van de kinderen regelmatig energiedranken drinken. De consumptie ervan is al in verband gebracht met slaapstoornissen en gedragsproblemen. Bovendien bevatten die drankjes ook veel suiker, terwijl één op de drie 11-jarigen in Europa met overgewicht kampt.  "We zeggen niet dat volwassenen geen koffie of energiedrank mogen drinken. Maar we willen bedrijven niet helpen om geld te verdienen op basis van een claim waarvan we denken dat die niet geschikt is voor kinderen en adolescenten", legt het Deense parlementslid Christel Schaldemose uit. Het Europees Parlement vraagt de Commissie dan ook om beperkingen op de commercialisering van energiedrankjes voor deze doelgroepen.