'Hartepidemie' na griep in de Kempen?

Minstens 22 mannen, allemaal afkomstig uit de Kempen, kampen na een griepvirus met hartproblemen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Alle mannen kwamen in hetzelfde ziekenhuis terecht, het AZ Sint-Dimpna in Geel. Cardioloog Pedro Brugada spreekt van een epidemie, maar het ziekenhuis nuanceert dat. Volgens hen gaat het maar om een tiental mensen sinds januari, en dat is geen uitzonderlijk cijfer. 

Volgens de krant waren alle mannen tussen de 35 en de 55 jaar en kregen ze na een simpele griep hartproblemen. Niemand kan verklaren waarom. Volgens hartchirurg Peter Brugada van het UZ Brussel is het heel opmerkelijk dat rond de omgeving van Geel zoveel zieken zijn. “Het is echt uitzonderlijk, dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Brugada in de krant. Volgens Brugada zijn de patiënten bij elkaar in de buurt geweest op een toevallige manier en kon het niet worden voorkomen. De arts vindt het ook vreemd dat enkel mannen tussen de 35 en de 55 jaar zijn die getroffen worden door de ziekte, want ook vrouwen kunnen het krijgen. “Maar dat kan puur toeval zijn”, zegt Brugada nog.

Bijna fatale afloop
Het hartvirus is gevaarlijk, maar bij de 22 patiënten in Geel waren de dokters er op tijd bij en kon het worden bestreden door middel van medicatie. Jan Luyten (38) is een van de mannen die het hartvirus opliep. Op 27 mei ging hij naar het ziekenhuis met hartproblemen en pas 11 dagen later mocht hij het ziekenhuis verlaten. Nooit had hij gedacht dat hij de griep op ‘het nippertje’ zou overleven.

Artsen vertelden Jan dat hij er goed aan deed om zo snel naar het ziekenhuis te gaan, want het had ook fataal kunnen aflopen. Een week lang lag hij op de afdeling intensieve zorg met een zware longontsteking. Na verschillende behandelingen en medicatie genas hij.

Geen paniek
Volgens Brugada is er geen reden tot paniek. Wie griep heeft, moet zeker niet meteen vrezen voor hartproblemen. Pas als je last hebt van symptomen als flauwvallen, kortademigheid en hoge en aanhoudende koorts moet je je zorgen maken en zeker langsgaan bij een dokter.