Vrachtwagens onterecht geflitst

Sinds de kilometerheffing voor vrachtwagens is ingevoerd in april dit jaar, hebben verschillende transportbedrijven al honderden boetes gekregen. En dat terwijl ze perfect in orde zijn met de wet. Dat zegt de beroepsvereniging voor Transport en Logistiek aan VTM Nieuws. Oorzaak is een fout in de software van de toestellen.

Alfons Buyl, van de gelijknamige transportfirma, installeerde de bakjes voor de kilometerheffing al in januari. Hij wilde volledig in orde zijn. Maar toch kreeg hij nu al drie onterechte boetes in de bus.

“Vorige week zijn wij in Waasmunster de autosnelweg opgereden aan kilometerpaal 81. We hebben dat gecontroleerd, we zijn daar opgereden. We zijn beboet aan kilometerpaal 83. En niettegenstaande dat, staat er op ons factuur, betaald vanaf 6.40 uur op de snelweg E17. Dus we krijgen onterecht een boete voor een kilometerheffing die we wel betaald hebben.”

Het probleem ligt volgens beroepsvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen bij de software van de registratietoestellen.

“Het blijkt dat een bepaald onderdeel van het controlemechanisme, de zogenaamde DSRC-module, in bepaalde van die onboard units niet werkt zoals het hoort. En dat je daardoor eigenlijk geflitst wordt, ook al heb je gewoon de volledige tol correct betaald. Het gaat voor de leden van TLV alleen al, gaat het over meerdere honderden boetes”, licht Lode Verkinderen toe van Transport en Logistiek Vlaanderen.