Onderzoekscommissie 22/3 bespreekt eerste conclusies

De onderzoekscommissie over de aanslagen op 22 maart bespreekt op dit moment de eerste conclusies van haar verhoren over de hulpverlening tijdens de aanslagen.

De voorbije weken heeft de commissie uitvoerig gepraat met mensen van brandweer, ziekenhuizen en MUG-diensten die gewerkt hebben op 22 maart. Hulpverleners hebben volgens de commissie geen fouten gemaakt in de uren na de aanslagen maar het is allemaal veel te chaotisch verlopen zeggen ze. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel ziekenwagens er nodig waren en wie daarover moest beslissen.

Lekken in media
Wat er precies in het rapport van de terreurcommissie staat, is nog op en top geheim. “Zelfs de commissieleden hebben het rapport nu pas onder ogen gekregen,” zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “De voorzitter was bang voor lekken in de media.” Toch is wel al duidelijk dat de rol van het crisiscentrum het belangrijkste luik van het rapport is. “Daar worden belangrijke beslissingen genomen, bijvoorbeeld over het sluiten van de metro – maar nu blijkt dat eigenlijk niemand toekijkt of die beslissingen wel doorgevoerd worden. Dat moet veranderen.”

Deze namiddag komt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tekst en uitleg geven over die controle binnen het crisiscentrum. Ook minister van Volksgezondheid De Block (Open-Vld) zal de commissie te woord staan. “Zij zal vragen krijgen over de geheimhouding van de ziekenhuizen. Als een slachtoffer daar overlijdt, mogen ze de namen niet zomaar vrijgeven, ook niet aan het parket. En dat heeft in de dagen na de aanslagen voor heel veel problemen gezorgd.”