Dossier Aanslagen Brussel

IS: "Michel schuldige voor aanslagen 22/3"

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe videoboodschap verspreid waarin premier Charles Michel expliciet aangewezen wordt als schuldige voor de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. De eerste minister voelt zich alvast niet geïntimideerd. "We zullen ons niet terugtrekken tegen Daesh", zo reageert hij.

"Bruxelles est alarmée, Michel est à blamer, des Belges enflammés, Michel est à blamer", klinkt het in een rap in het Frans, terwijl een beeld van de Belgische premier getoond wordt op een persconferentie. In de Engelse ondertiteling luidt het iets minder persoonlijk: "Brussels is in terror, so don't blame anyone but your government for that, Belgians are burning, so don't blame anyone but your government for that."

Wraak
Er zijn ook beelden te zien van de chaos na de aanslag op Brussels Airport, maar ook van de concertzaal Bataclan in Parijs en de luchthaven van Istanboel. Naast premier Michel wordt zijn Franstalige ambtgenoot Manuel Valls op de korrel genomen. IS stelt in de video wraak te zullen nemen voor de aanvallen op stellingen en doelen van de terreurbeweging.

Michel: "Niet laten intimideren"
Premier Michel reageert vastberaden. "We zullen ons niet laten intimideren door deze dreigementen. We zijn vastbesloten om de strijd tegen terrorisme verder te zetten samen met onze partners", aldus de eerste minister. "We zullen ons niet terugtrekken. Daesh bestrijden is onze democratie en de veiligheid van onze burgers verdedigen."

Het is niet de eerste keer dat Michel genoemd wordt in propaganda van IS. Er werden ook al expliciete bedreigingen geuit aan zijn adres, waarna zijn bescherming verder is opgeschroefd. Ook voor andere leden van de regering gelden sinds enige tijd extra veiligheidsmaatregelen.