Zo vertrek je goed op reis met de auto

Eindelijk vakantie! Misschien heb jij ook wel een autoreis geboekt naar Frankrijk, Italië of nog veel verder. In elk geval zal je rekening moeten houden met enkele belangrijke factoren. Want autovakanties zijn geweldig, tot files bijvoorbeeld je reis volledig verpesten. Let er dus vooraleer je vertrekt op, dat je deze checklist overlopen hebt.

 • Koop op voorhand een tolbadge
  Als je over Franse snelwegen rijdt, moet je ongetwijfeld door de péage. Dat zijn traditioneel de plaatsen waar je lang staat aan te schuiven. Dat kan je vermijden door op voorhand een badge voor elektronische tolbetaling aan te schaffen. Daarmee kan je door de snelle t-tolpoorten waar bijna geen kat staat. En zo hoef je ook niet elke keer opnieuw je betaalkaart of kleingeld te zoeken.

 

 • Ken je de wegcode van de landen waar je passeert?
  Wie over buitenlandse wegen rijdt, moet ook rekening houden met de bijhorende wegcode. En opgepast, die kan sterk verschillen met die in België. In Zwitserland bijvoorbeeld, mag je de gevarendriehoek niet in de koffer bewaren. En in Kroatië moet je verplicht een set reservelampen bij hebben. Trek je de bergen in? In Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk moet het afdalende voertuig altijd stoppen om voorrang te geven aan de chauffeur die de berg op rijdt.

 

 • Sticker op je voorruit
  In sommige steden, zoals in Duitsland en Italië, mag je niet rijden zonder een speciale sticker op je ruit in verband met luchtvervuiling. In andere landen moet je tussen bepaalde uren betalen. Doe je dat niet, krijg je een boete.

 

 • Geldt je rijbewijs overal?
  Check of je rijbewijs wel overal geldt. In de meeste gevallen zal dat wel zo zijn. Maar een uitzondering is China: daar mag je alleen rijden met een Chinees rijbewijs! Je kan dat als buitenlander nog snel proberen te halen door een examen af te leggen met een honderdtal vragen.

 

 • Wees voorzien op de warmte!
  Als je lang in de auto moet zitten terwijl de zon schijnt, kan je het wel eens erg warm krijgen. Vergeet zeker niet voldoende flesjes water mee te nemen zodat je niet uitdroogt. Een extra T-shirt kan geen kwaad als je zonder okselvijvers op je bestemming wilt arriveren.

 

 • Opgelet: Franse wc's!
  En route door Frankrijk? Dan moeten vooral vrouwen hun voorzorgsmaatregelen nemen als ze naar het toilet gaan langs de snelweg. Negen kansen op tien dat je te maken krijgt met een Franse wc, ofwel een gat in de grond zonder toiletpot waar je op kan zitten. En vaak vind je daar ook geen toiletpapier. Om een extreem jakkes!-gevoel te voorkomen, neem je dus best zelf een rol toiletpapier mee. En misschien moet je overwegen om een plastuit te kopen.

 

 • Hou de kinderen bezig
  Urenlang in de file staan is doodvervelend, maar het wordt pas echt irritant als je kinderen bij hebt die niet kunnen wachten tot ze op bestemming zijn. Om het 'are we there yet'- gevoel van in de Shrek-film te voorkomen, denk je op voorhand best al na hoe je je kinderen blijft entertainen. Want die videospelletjes raken ze uiteindelijk ook wel beu.

 

 • Pas op voor een 'truckersarm'
  Geen airco in de wagen? Dan rij je waarschijnlijk urenlang met de raam volledig naar beneden als de zon hard schijnt, met je linkerarm die naar buiten leunt. Wees dan zo slim om je linkerkant in te smeren met zonnecrème. Toch als je niet als een halve rode kreeft op je bestemming wilt aankomen. Anders eindig je misschien met wat men ook wel eens een 'truckersarm' noemt.