Uplace speelt vergunning kwijt

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning vernietigd van Uplace, het omstreden plan voor een groot winkelcomplex in Machelen. De vergunning heeft niet langer de vereiste rechtsgrond omdat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) waarin het project gelegen is, vernietigd heeft.

De Raad van State had in juni 2014 het GRUP 'Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel' gedeeltelijk vernietigd. Dat GRUP was in december 2011 definitief vastgelegd. Uplace had in oktober 2011 een bouwvergunning verkregen dat gebaseerd was op het voorlopig vastgesteld GRUP en intussen werd een nieuw GRUP vastgesteld. Maar die argumenten kunnen volgens de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet verhinderen dat de bouwvergunning geen rechtsgrond heeft.

Uplace vraagt nieuwe vergunning aan
De beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de stedenbouwkundige vergunning van Uplace te vernietigen, "lag in de lijn der verwachtingen", reageert Uplace in een persbericht. "Het beroep is al vier jaar oud en gebaseerd op oude argumenten." Een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden aangevraagd.

Uplace wijst erop dat de stedenbouwkundige vergunning in 2011 al werd uitgereikt. Sinds het beroep daartegen "is er heel wat vooruitgang geboekt en zijn alle pijnpunten weggewerkt", stelt Uplace. "Ondertussen is er een nieuwe definitieve goedkeuring van het GRUP VSGB waar Uplace deel van uitmaakt en heeft het project sinds kort ook terug een nieuwe milieuvergunning."

Het megaproject zegt dat er werk is gemaakt van een grondig mobiliteitsplan, "waarbij sterk wordt ingezet op openbaar vervoer". Het gaat dan om een busverbinding tussen Vilvoorde en de luchthaven van Zaventem met een stopplaats voor Uplace, een nieuw GEN-station op 200 meter wandelafstand van Uplace, de heraanleg van de Woluwelaan met een vrije busbaan en een nieuwe op- en afrit aan de Brusselse ring. De nodige vergunningen en afspraken voor het openbaar vervoer zijn afgeleverd en de mobiliteitswerkzaamheden zijn al gestart, klinkt het nog.

"Dit zijn heel belangrijk elementen die in de uitspraak van de Raad der Vergunningsbetwistingen nog niet werden meegenomen", aldus nog Uplace. "Met al deze nieuwe maatregelen zijn we ervan overtuigd dat een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden afgeleverd in een aanvaardbare tijdspanne." Het project kondigde dan ook aan dat een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden aangevraagd.

Mobiliteitsvoorwaarden
In januari dit jaar had de Raad van State nog ernstige bezwaren bij de nieuwe ruimtelijke plannen van de Vlaamse regering rond het winkelcomplex. Dezelfde raad plaatste toen ook kanttekeningen bij de werkwijze van de Vlaamse regering. Die legde bepaalde mobiliteitsvoorwaarden op, en als die tegen eind 2017 niet verwezenlijkt zouden zijn, zou er teruggekeerd worden naar de oude ruimtelijke plannen van Uplace.

Bekijk ook: