Ouderschapsverlof: straks ook halve dagen?

Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld willen dat ouderschapsverlof ook per halve dag kan worden opgenomen. Nu is het verplicht om telkens een volledige dag op te nemen, en dat is vervelend op bijvoorbeeld woensdagen. Het budgettaire plaatje van dat voorstel is wel nog niet helemaal rond.

Het is vandaag nog niet mogelijk om alleen op woensdagnamiddag ouderschapsverlof op te nemen omdat het verplicht is om telkens een volledige dag op te nemen. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri wil daar een mouw aan passen door het ouderschapsverlof voortaan per 'tiende' van je werkweek te laten opnemen, per halve dag dus. Dat schrijft De Morgen.

Omdat daar ook een prijskaartje aanhangt, wordt volgens de krant aan een ruimere deal gewerkt met ook het adoptie- en het pleegverlof, waar andere fracties voorstellen rond uitwerkten.

Nog niet voor meteen
Open Vld'er Egbert Lachaert bevestigt dat er een akkoord in de maak is. "Dit wordt al een tijdje besproken en in principe heeft niemand daar problemen mee, maar het budgettaire plaatje moet natuurlijk kloppen", verduidelijkt hij. Finaal groen licht zou volgens Lachaert wel nog even kunnen duren. De sociale partners zijn immers om advies gevraagd en ook van begrotingsminister Sophie Wilmès wordt nog advies verwacht.

Gezinsbond blij
De Gezinsbond reageert alvast tevreden. "Wij pleiten hier al sinds 2008 voor", verduidelijkt Christel Verhas. Het zou ook meer jonge vaders over de streep kunnen trekken om ouderschapsverlof te nemen. Vaak zijn zij immers minder vragende partij voor langere zorgperiodes. Bovendien bieden kortere periodes de kans op meer gezinstijd tegen een relatief klein inkomensverlies, aldus nog Verhas.