Borstreconstructies beter terugbetaald

De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen heeft een akkoord bereikt over een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel na borstverwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Esthetische supplementen worden helemaal verboden en de persoonlijke tussenkomst van de patiënt vermindert.

Ieder jaar ondergaan ongeveer 1.500 vrouwen zo'n ingreep, en de voorbije jaren was vastgesteld dat aanzienlijke supplementen werden aangerekend. Bovenop de klassieke supplementen werden ook zogenaamde esthetische supplementen aangerekend, ook op tweepersoonskamers, waardoor vrouwen geconfronteerd werden met eigen bijdragen van soms meer dan 5.000 euro. Anderzijds voerden de plastisch chirurgen aan dat de honorering ontoereikend was.

Het akkoord bevat een betere terugbetaling van deze ingrepen, een betere transparantie van de aanrekenbare kosten en de invoering van een aantal kwaliteitseisen. Er komt een verbod op esthetische supplementen en supplementen op tweedpersoonskamers, en de honoraria voor de chirurgen worden aangepast aan de complexiteit van de ingreep. Bovendien zal de patiënte minstens een week voor de ingreep een kostenoverzicht krijgen.

De financiële impact van de verhoogde tussenkomst van de verzekering bedraagt 2,2 miljoen euro. De persoonlijke tussenkomsten van de patiënten gaan met hetzelfde bedrag omlaag. De inkomsten van de chirurgen blijven daardoor op hetzelfde niveau.