5.000 studenten voor extra beveiligd doktersexamen

Zo'n 5.700 studenten zijn deze morgen begonnen aan het toelatingsexamen voor de opleidingen arts en tandarts in Brussels Expo. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams ministerie van Onderwijs. Voor de start van het examen was er een zware veiligheidscontrole.

Ondanks de veiligheidsmaatregelen verliep de start van het examen vlot. "Ik hoop dat ik dat ik er door zal zijn, het is al de derde keer dat ik meedoe", zo zegt een van de kandidaat-artsen bij de ingang. "Ik heb er wel voldoende tijd voor genomen. Het komt er nu op aan kalm te blijven." Een andere kandidate klinkt dan weer een pak nerveuzer: "Ik heb de laatste twee dagen wel last van stress. Maar ik zie het vooral als een goede test, om het niveau van het examen te bekijken."

Verloop examen
De toelatingsproef bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt de kennis en het inzicht in wetenschappelijke vakken als wiskunde, fysica, chemie en biologie getest. Anderzijds wordt er aan de hand van casussen ook gepeild naar het probleemoplossend vermogen van de studenten. De opleidingen arts en tandarts zijn de enige universitaire opleidingen waarvoor de toegang via een toelatingsexamen beperkt wordt. De toegang tot het beroep is namelijk gereguleerd: jaarlijks mogen er in België maar 1.230 (tand)artsen bijkomen, waarvan 738 in Vlaanderen. Op dinsdag 30 augustus kan er nog worden deelgenomen aan een tweede sessie van het toelatingsexamen.

Laag slaagpercentage
Vorig jaar hadden in totaal 6.185 jongeren aan de twee examenmomenten deelgenomen. Uiteindelijk slaagden toen 1.041 deelnemers (of ongeveer 16,8 procent) voor de proef. 

Nieuwe artsenquota “onaanvaardbaar”
Over het aantal studenten dat naar de doktersstudies over mag, is intussen ook discussie ontstaan. Per 100 beginnende artsen zijn er 60 Vlaming en 40 Franstalig, maar minister De Block wil die verhouding veranderen in het voordeel van de Franstaligen. Rector van de KU Leuven Rik Torfs heeft daar weinig begrip voor, omdat in Wallonië studenten nooit aan het examen moesten deelnemen.

“Vlaamse studenten hebben altijd aan de toelatingsproef moeten meedoen. Daardoor zijn veel jongeren nooit aan hun studies kunnen beginnen die ze nochtans succesvol hadden kunnen beëindigen. En de Franstaligen mochten gewoon maar inschrijven, diploma's behalen. En hebben nu 1300 artsen te veel. En dat dat nu zomaar wordt rechtgezet, zonder compensaties voor onze Vlaamse studenten, onaanvaardbaar,” klinkt het.