Zware celstraffen voor terreurcel Verviers

Op het proces tegen de terreurcel die begin 2015 werd opgerold in Verviers, hebben de drie kopstukken Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali celstraffen tot 16 jaar gekregen. Voor de andere 12 leden waren er celstraffen van minstens 30 maanden en boetes van 3.000 tot 30.000 euro. Eerder op de dag bleek uit het vonnis van de rechtbank dat de verdachten waarschijnlijk wilden toeslaan op Brussels Airport tijdens een gecoördineerde aanslag.

Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van Syrië-strijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten. De rechtbank vond het daarbij opvallend dat heel wat van de betrokkenen, spilfiguur Abdelhamid Abaaoud op kop, nauwelijks enige religieuze vorming genoten hadden alvorens ze radicaliseerden maar wel vaak al herhaaldelijk in aanraking gekomen waren met het gerecht.

"Hun zogenaamde religieuze overtuiging is vaak een drogreden om in Syrië en in Europa zware gewelddaden te plegen", klonk het in het vonnis.

"Rechtbank wilt voorbeeld stellen"
De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank.

"Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt", zei meester Xavier Carrette. "Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig."

Schetsen Zaventem
Eerder werden in een gsm-toestel dat in Athene werd teruggevonden, schetsen aangetroffen van een aankomsthal van een luchthavengebouw, met de vermelding "Zaventem", waarop een man met een bagagewagentje staat, met de vermelding "bom". De cel die in Verviers onschadelijk werd gemaakt, moest ook niet alleen toeslaan, maar samen met verschillende andere cellen, aldus de rechtbank.

"Pijnlijke conclusie van rechtbank"
Volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes is de conclusie van de rechtbank pijnlijk. Hij legt uit waarom: "Het is een verrassing voor iedereen want noch de speurders, noch de onderzoeksrechter hebben ooit die conclusie getrokken. Als je de redenering van de rechtbank doortrekt, dan moet je je eigenlijk afvragen waarom na de aanslagen van Parijs de luchthaven van Zaventem dan geen extra beveiliging kreeg, als je weet waartoe Abaaoud in staat is. Dus als die redenering zou kloppen, dan is dat toch wel een zeer pijnlijke conclusie."

Begin van lange terreurdreiging
De antiterreuractie in Verviers in januari 2015, waarbij ook enkele vermoedelijke terroristen werden gedood, was het begin van een lange periode van terreurdreiging in ons land. Het brein van de terreurcel was Abdelhamid Abaaoud, die later ook een spilfiguur zou blijken bij de aanslagen in Parijs en die op 22 maart op Zaventem en in metrostation Maalbeek.

Uit gesprekken bleek dat de terreurcel van Verviers verregaande plannen had. Zo wouden ze onder meer filmen hoe enkele agenten werden onthoofd.

Bekijk ook: