Laagste aantal misdaden in 15 jaar

Vorig jaar telde de politie 898.826 criminele feiten in België. Dat is een daling van liefst 7,7 procent tegenover 2014, en bovendien ook het laagste cijfer sinds de politie in 2000 begon te turven. Dat zegt Peter Dewaele van de federale politie. Mensensmokkel, terrorisme en cybercrime zitten wel in de lift. 

De cijfers zakken al voor het vierde jaar op rij. Volgens de politie is die trend deels te verklaren door de verhoogde terreurdreiging sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari 2015. Die zorgde voor meer politie en militairen op straat en dus voor een verhoogde pakkans - wat een ontradend effect heeft op criminelen. De politie ziet ook nog andere verklaringen: de economie die het beter doet, lagere grondstofprijzen en beter gebruik van technologieën als nummerplaatherkenning.

Enkele misdaadcategorieën stijgen wel fors. Aangiftes van terrorisme nemen toe met bijna 70 procent, wapenhandel met meer dan 50 procent, internetfraude met 12,4 procent en mensensmokkel met 7 procent. En hoewel het aantal woninginbraken daalt (-8,7 procent), zijn er wel fors meer home invasions (+28,4 procent).