Veel zonnebanken niet in orde met regels

Opvallend veel zonnebankcentra houden zich niet aan de regels ondanks de duidelijke gezondheidsrisico’s. Op 37 controles liepen 23 zonnebankcentra tegen de lamp en kwam het tot een verzegeling van het centrum of een aantal zonnebanken. Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil hen beter controleren.

“Jaarlijks overlijden bijna vijfhonderd Belgen aan huidkanker”, herinnert Peeters ons eraan. “In 2014 streden 137.117 Belgen tegen huidkanker. De jaarkost van huidkanker voor de maatschappij bedroeg in 2014 bijna 107 miljoen euro.” Peeters strijdt voor nultolerantie en liet dat ook duidelijk verstaan aan de sector. Op 37 controles werden twaalf centra verzegeld, terwijl er ook elf keer beslag werd gelegd op een of meer zonnebanken. Vaak ging het om het toelaten van minderjarigen of mensen met huidtype 1 of foute stralingsnormen van de lampen.

Anonieme controles helpen
Volgens Peeters gaat het vaak om recidivisten: “Ondanks eerdere waarschuwingen of veroordelingen blijven ze de regels overtreden.” Peeters geeft ook mee dat de anonieme controles door beroepsorganisatie Febelsol nuttige informatie opleveren, die de Economische Inspectie helpt om centra nog gerichter te kunnen controleren.

Het probleem is echter dat nog te veel commerciële zonnebanken onder de radar blijven. Peeters wil daarom alle aanbieders van zonnebanken identificeren en oplijsten. Niet enkel zonnebankcentra dus, maar bijvoorbeeld ook fitnesscentra of schoonheidssalons. Er komt daarvoor een nieuwe subcode in de Kruispuntbank Ondernemingen.

"Slechts 37 controles"
Oppositiepartij sp.a vindt echter dat Peeters daar veel te laat mee komt. "Wij dringen hier al een hele tijd op aan, de laatste keer was in maart. Vorig jaar zei Peeters echter nog dat hij eerst zelfregulerend wilde werken", hekelt Kamerlid Karin Jiroflée.

De socialiste trekt bovendien grote ogen bij het beperkte aantal controles in de jongste maanden. "Slechts 37, terwijl die zaken als paddenstoelen uit de grond schieten", betreurt ze. "Er moeten dringend meer inspecteurs de straat op én ze moeten veel straffer optreden. De rotte appels moeten er echt uit."