Luxemburg stalt nucleair afval bij ons

België is bereid laag radioactief afval van het Groothertogdom Luxemburg is ons land te verwerken en op te slaan. Minister van Economie Kris Peeters en zijn collega van Energie Marie-Christine Marghem hebben daarover een overeenkomst ondertekend met hun Luxemburgse evenknieën. Dat afval wordt opgeslagen in Mol en in Dessel. 

De bijna voltallige Belgische regering trok vanmorgen naar Gaichel, net over de grens, voor een nieuwe gemeenschappelijke vergadering met de regering van het Groothertogdom. Tal van thema's passeerden de revue, waaronder ook het nucleaire dossier. Luxemburg heeft zelf geen kerncentrales en uitte eerder al zijn bezorgdheid over de zogenaamde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2.

"We hebben verschillende standpunten over kernenergie", sneed de Luxemburgse premier Xavier Bettel zelf het thema aan tijdens de gezamenlijke persconferentie met premier Charles Michel. "Luxemburg heeft niet voor kerncentrales gekozen, maar moet wel met de gevolgen leven."

Transparantie
Niettemin toonde Bettel zich tevreden dat er meer transparantie aan de dag wordt gelegd. "Nu weten we het als er iets niet functioneert. Dat was vroeger niet het geval." Premier Michel zei de bezorgdheid van Luxemburg te kennen en had het over een "iets andere strategie". Daarbij benadrukte hij dat de kernuitstap wettelijk in 2025 is vastgelegd en dat in die tijd alles aan de dag wordt gelegd om transparant te zijn.

Zo is sprake van gezamenlijke inspecties en speciale commissies. De premier onderstreepte nog dat over veiligheid niet wordt onderhandeld. "Het FANC bepaalt de criteria", luidde het. Zijn Luxemburgse collega liet nog noteren dat het om een strikt Belgische bevoegdheid gaat, maar merkte later op pas volledig gerustgesteld te zijn wanneer in 2025 de lichten in de kerncentrales uitgaan.

Hoeveelheid afval
Beide regeringen kwamen overeen dat ons land licht radioactief afval van Luxemburg kan verwerken in Dessel en Mol. Hoeveel Luxemburg België daarvoor zal vergoeden, ligt nog niet vast. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over de hoeveelheid afval. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om afval uit ziekenhuizen dat overblijft na radiografie of kankerbehandelingen.