[POLL] Zo veel slaap heeft uw kind nodig

Dertien slaapexperten van de American Academy of Sleep Medicine hebben berekend hoe lang kinderen per dag moeten slapen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. En dat blijken heel wat uren te zijn. Kinderen tussen 6 en 12 jaar oud bijvoorbeeld, zouden eigenlijk negen tot twaalf uur per dag moeten slapen. Maar is dat eigenlijk wel haalbaar binnen het moderne gezinsleven?

De aanbevelingen van de Amerikaanse onderzoekers komen overeen met die in ons land. Kindjes tussen 3 en 5 jaar oud, moeten dagelijks zo'n tien tot dertien uur slapen. Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud, dan brengt je best negen tot twaalf uur al slapend door. Al wie ouder is dan 12 jaar, slaapt elke dag best acht tot tien uur lang. 

Het is dus best mogelijk dat u een dochter of zoon hebt van 11 jaar oud die twaalf uur slaap per dag nodig heeft. Dat betekent dat als hij of zij om 7u opstaat, alweer om 19u terug naar bed moet.

Opvoedingsconsulent geeft tips
In de Opvoedingswinkel in Genk krijgen ze soms wel eens de vraag hoe slapen georganiseerd kan worden in het dagelijkse, drukke gezinsleven. Kinderen doen tegenwoordig verschillende hobby's, doen sport of volgen logopedie, moeten naar de opvang en moeten ook nog op tijd aan hun huiswerk beginnen.

Volgens opvoedingsconsulent Goele Bollen, die in de Opvoedingswinkel in Genk werkt, is elk kind anders en moeten ouders zich daar bewust van zijn. Ze geeft enkele tips over hoe je voor voldoende slaap bij je kind kan zorgen:

  • Veel hobby's? Die kan je plannen op woensdagnamiddag of tijdens het weekend. Er is dan overdag tijd genoeg. Kan je de hobby alleen 's avonds na school doen? Zorg er dan voor dat die vroeg op de avond gebeurt.
  • Kinderen hebben na schooltijd vooral nood om te ontspannen, naast hobby's en schoolwerk. Daar moet tijd voor gemaakt worden.
  • Zorg voor een duidelijke structuur en voldoende regelmaat in de dagbesteding. Zorg ervoor dat je kind elke dag op ongeveer hetzelfde uur opstaat en gaat slapen. Een uitzondering af en toe moet wel kunnen.
  • 's Avonds met het hele gezin samen eten, is erg belangrijk. Maar als mama of papa pas laat thuis is van het werk, is het misschien een goed idee om je kind al te laten eten. Je kan dan nog altijd samen een spelletje spelen of een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan.
  • Sommige kinderen hebben nood aan een duidelijk dag- of weekschema. Zo weten ze heel goed wat ze wanneer moeten doen. Ze weten ook graag om hoe laat mama en papa thuiskomen en wanneer zus of broer een hobby doet.
  • Merk je dat je kind 's morgens nog heel moe is of helemaal niet fit? Dan is het mogelijk dat het niet voldoende geslapen heeft. Een uurtje langer slapen in het weekend moet kunnen, maar is niet altijd de beste oplossing.