1 op 2 fietspaden is oncomfortabel

Zowat de helft van de Vlaamse fietspaden is oncomfortabel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond. Minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wil het budget optrekken en de subsidieregels aanpakken.

"Bijna de helft van de fietspaden in Vlaanderen is cementbeton. Dat resulteert in veel meer barsten en dus schokken. Hoewel asfalt beter is als ondergrond en bovendien goedkoper, is amper een kwart van de fietspaden ermee aangelegd. Ook bij nieuwe fietspaden wordt nog te vaak naar beton gegrepen", aldus onderzoeker Bruno Coessens, die 2.500 fietsers en 173 gemeenten bevroeg over de kwaliteit van de fietspaden en de manier waarop geïnvesteerd wordt. 

"De huidige subsidies voor de herstellingen houden enkel rekening met de breedte en afscheiding van de weg", aldus Coessens. "En dus is er voor een voldoende breed en afgescheiden fietspad in slechte staat geen subsidie. De financiering voor herstelling komt dan volledig voor rekening van de gemeenten." Minister Weyts erkent dat er op vlak van subsidieregeling een en ander beter kan, en wil dan ook het budget optrekken en een aantal kosten verdelen. Hij hoopt zo dat de gemeenten hun budget kunnen herzien, waardoor ze sneller kunnen investeren.