Nieuwe test spoort erfelijke kankers op

Er is een nieuwe test beschikbaar waarmee kan nagegaan worden of mensen een verhoogd risico hebben om erfelijke kanker te krijgen. De test is in de VS ontwikkeld en komt nu ook hier op de markt. Het gaat wel alleen over erfelijke kankers.

De test is simpel: een simpel buisje en daar moet speeksel in. In het speeksel zit namelijk erfelijk materiaal. Daarmee kunnen 30 kankergenen worden opgespoord en wordt duidelijk of mensen een verhoogd risico hebben om erfelijke kankers te krijgen. “Het gaat voornamelijk om tumoren van de borst, eierstokken, de baarmoeder en de darm. Maar ook alvleesklierkanker, huidkanker en pancreaskanker kan worden opgespoord”, zegt dokter Patrick Willems.

Er bestaat al zo’n test voor borstkanker, de test die Angelina Jolie heeft laten doen. Maar deze test is ruimer, het bepaalt voor meerdere erfelijke kankers of je een verhoogd risico hebt. Stelt de test een afwijking vast, dan kan je ingrijpen. ”Dan gaan we natuurlijk deze mensen een zeer intensieve screening voorstellen en eventueel  preventieve orgaanverwijdering,” aldus Willems.

Ook als de test negatief is, kan je nog altijd kanker krijgen want maar een klein aantal kankers is erfelijk. Je laten testen kost 359 euro en is niet terugbetaald door het ziekenfonds.