“Wapens undercover kopen? Moet kunnen”

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw deed vandaag een opmerkelijke uitspraak in het parlement. Hij wil dat in terrorismedossiers undercoveragenten actief oorlogswapens mogen kopen en verhandelen. Dat is uitlokking en nu wettelijk verboden, maar het is de enige manier om terreurnetwerken op het spoor te komen en uit te schakelen, vindt de procureur.

De kalasjnikov is het favoriete wapen van terroristen. Het hapert nagenoeg nooit en is als oorlogswapen dodelijk efficiënt. De drie terroristen op de luchthaven in Istanbul waren ermee gewapend en maakten er tientellen slachtoffers mee.

Maar hoe komen de oorlogswapens in handen van terroristen? Om die wapentrafiek op te rollen moet je als politieman zelf wapens kunnen verhandelen in het criminele milieu. Die opmerkelijke smeekbede deed federaal procureur Frédéric Van Leeuw vanmiddag in het parlement. De nieuwe wet laat nu al infiltratie door undercoveragenten toe bij wapenhandel, maar Van Leeuw wil duidelijk verder gaan en uitlokking toelaten.